Hem » Vad är belåningsgrad?

Belåningsgrad

Vad är belåningsgrad?

Belåningsgraden är ett mått på hur stort ett bolån är i förhållande till bostadens marknadsvärde eller köpeskilling (pris). Sedan 2010 är det möjligt att låna till maximalt 85 % av en bostads värde. Resterande 15% ska betalas kontant, det är det som är kontantinsatsen. Maximal belåningsgrad på bostäder som finansierats med lån tecknade efter 2010 är därför 85%.

Belåningsgraden avgör också hur mycket du ska amortera på ditt bolån. Sedan 2018 gäller skärpta amorteringsregler. Om belåningsgraden är mer än 50% ska du amortera minst 1% av lånet per år. Vid belåningsgrader över 70% måste man amortera minst 2% per år.

belåningsgrad

Hur räknar jag ut min belåningsgrad?

Att räkna ut din belåningsgrad är mycket enkelt. Allt du behöver göra att dela det nuvarande beloppet på ditt bolån med bostadens marknadsvärde. Om du nyligen köpt bostaden är det helt enkelt köpeskillingen (priset) som är marknadsvärdet.

Om det gått några år sedan du köpte bostaden kan marknadsvärdet ha gått upp, vilket i sin tur kan betyda lägre belåningsgrad. I så fall kan det vara klokt att anlita en mäklare för en omvärdering av bostaden.

Exempel belåningsgrad

Du har köpt en lägenhet för 2 785 000 kr och har ett bolån på 2 100 000 kronor. Din belåningsgrad är då 2 100 000 / 2 875 000 = 0,7304, alltså drygt 73%.

belåningsgrad

Hur påverkar belåningsgraden mig?

Ju mer din bostad är belånad i förhållande till marknadsvärdet desto mindre låneutrymme har du. Om bostaden är belånad till 85% som är den högsta möjliga belåningsgraden för nya lån kan du inte låna mer med bostadens som säkerhet. Om du behöver låna till exempelvis renovering av ditt hem är du då hänvisad till lån utan säkerhet, vilket blir dyrare än att låna med bostaden som säkerhet. En lägre belåningsgrad kan däremot innebära att banken kan erbjuda dig en lägre ränta.

Med lägre belåningsgrad är risken (statistiskt sett) mindre att du får betalningsproblem och banken kan därför ofta erbjuda en bättre ränta när du lånar. Om du misstänker att marknadsvärdet på din bostad ökat sedan du tecknade bolånet kan det vara klokt att kontakta en mäklare och få bostaden omvärderad. Du kan sedan ta värderingen till banken och omförhandla räntan. Om belåningsgraden har minskat tillräckligt har du goda chanser att lägga om lånet och få en lägre ränta.

Artikeln uppdaterades senast: 4 maj, 2022 klockan 14:46

Viktor Ström
Digital specialist och skribent
viktor.strom@likvidum.se Linkedin: Viktor Ström
Viktor har flera års erfarenhet av sökmotoroptimering, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Jämför räntor kostnadsfritt